Tara mica produce fotbalisti mari

 Croația tocmai a jucat finala Cupei Mondiale 2018 în Rusia. Incepand cu 1992, de cand a devenit natiune independenta, Croația a apărut în  zece competiții fotbalistice majore la nivel de echipa nationala participand de 5 ori la turneul final al Campionatului Mondial si de 5 ori la turneul final al Campionatului European. Aceste  fapte reusite de aceasta natiune mica de-a lungul anilor sunt uimitoare.

         Aria de selectie

Croația are două ligi majore, una cu 10 si una cu douasprezece echipe. Țara are puțin peste 1500 de cluburi de fotbal, cu puțin peste 140.000 de jucători legitimati (bărbați și femei). Din această cifră, mai putin de  o treime din fotbaliști se află între vârsta de șase și nouăsprezece ani. Pentru a avea un termen de comparatie, fotbaliștii înregistrați în Anglia în această categorie de vârstă depasesc un milion iar in Romania cifrele sunt comparabile cu cele din Croatia.Faptul ca  are o populație cu puțin peste patru milioane de oameni, face ca rezultatele echipei nationale de fotbal din ultimele doua decenii sa fie   extraordinare. Intrebarea logica : cum reusesc croații sa produca atât de multă calitate?

Care este cheia

             Două citate ne duc la o posibila explicatie a motivului pentru care Croația a reușit atât de mult în decursul anilor. Legenda Davor Suker, care a jucat pentru Arsenal și West Ham în Anglia : „Banii sunt importanți, dar banii nu sunt totul”. Vatroslav Mihacik, un fost portar din Croația, a declarat: „Porecla noastră este Brazilia Europei datorită stilului pe care îl jucăm. Condițiile din Croația sunt mult mai rele decât în ​Anglia, unde aveți facilități mai bune, terenuri mai bune, experți în nutriție și fiziologie și așa mai departe. Dar suntem creativi. Creativitatea este factorul decisiv în dezvoltarea unui bun jucător „. Este în special comentariu lui Mihacik care explică cel mai bine mentalitatea care a permis Croației să devină un succes uriaș pe scena internațională de fotbal.

Care este drumul

În ultimii ani, țări precum Anglia, Scoția, Irlanda și multe alte națiuni europene au început să schimbe abordarea și structurile jocului lor la nivel local. Modificări care au avut loc de mult în Croația. În Croația, timp de mai multe decenii, meciurile de fotbal sub vârsta de doisprezece ani au fost mici jocuri la nivel de școală. Antrenorii din Croația au fost încurajați de zeci de ani să încurajeze individualitatea atâta timp cât procesul de luare a deciziilor a fost corect. Nu există, pe parcursul antrenamentelor, o atenție deosebită în ceea ce privește driblingul, pasa sau alte procedee, accentul fiind pus pe luarea deciziilor la nivel individual și pe alegerea solutiilor corecte pentru fiecare scenariu. O țară în care individualitatea este încurajată.

Martin Novoselac fost fotbalist  profesionist în Croația a vorbit despre dezvoltarea lor. După ce sa retras din joc, Novoselac a avut un rol importantant in dezvoltarea fotbalul de tineret din Croația. Pentru o lungă perioadă de timp, Novoselac a antrenat echipa națională de fotbal a Republicii Croația sub 21 de ani, calificand-o la turnee cum ar fi Campionatul Mondial de Tineret din 1999 și Campionatul European de Fotbal din 2004. Realizând un mare succes, Novoselac a fost luat în considerare și pentru echipa națională a Croației. În prezent, este șeful programului de dezvoltare a tineretului din cadrul Federației de Fotbal din Croația. Novoselac a spus: „Cel mai important lucru este să ai grijă de tehnică și să progresezi constant. Băieții noștri nu joacă în competiții reale până când nu au 12 sau 13 ani, și chiar și atunci rezultatul nu este totul. Poti exersa timp de 100 de ani, dar dacă nu simti jocul si nu iei deciziile de joc potrivite, nu e bine. Acest „decizii de joc potrivite” par sa lipseasca majoritatii jucatorilor din multe tari, inclusiv din Romania. Una din cauzele principale ale limitarii capacitatii unui jucator de a lua decizii de joc rapide si potrivite este considerata  a fi supradimensionarea spatiului pe care trebuie sa il acopere un jucator copil sau junior si presiunea pe rezultate inca de la o varsta foarte frageda.

Legat de acest aspect, imi vin in minte multe competitii la nivel de copii din Romania, unde pentru portar, datorita necorelarii spatiului portii cu varsta jucatorilor, era practic imposibil sa acopere partea de sus a acesteia, tactica multor echipe fiind facuta pentru a specula acest aspect si a castiga meciurile.

Mesajul

It’s not rocket science. Oamenii care se concentrează pe rezultate înainte de dezvoltare sunt una din principalele frane pentru viitorul jocului și calitatea fotbaliștilor care se produc indiferent de țara în care se află. Declaratia unui fotbalist de  legenda al fotbalului croat, Petric, este probabil cea mai bună cale de a încheia acest mesaj „In tinerete am jucam cel mai neplacut fotbal când am fost pus sub presiunea părinților sau antrenorilor mei. Pentru tinerii fotbalisti ar trebui sa fie doar distractiv.”  Când oamenii se bucură de ceva, ei vor să se îmbunătățească în mod natural.